ArboNed

Project

ArboNed is een landelijke arbodienst, gespecialiseerd in verzuim, preventie en bevlogenheid.
DongIT heeft meegeholpen met het bouwen van een veilige infrastructuur voor het melden van verzuim door werknemers van bedrijven aangesloten bij ArboNed.

Hoge mate van beschikbaarheid, schaalbaar, fail-over mechanisme en geen single-point of failure

De bereikbaarheid van de dienst moet hoog zijn en nagenoeg op elk moment beschikbaar voor werknemers om verzuim te melden. Daarnaast moeten de systemen berekend zijn op het verkeer tijdens piekuren en is het van belang dat informatiegegevens veilig worden verstuurd. Uitval van één server of component mag de melding van verzuim niet in de weg staan.

DongIT heeft in samenwerking met TriageExpert en Berkeley Bridge een infrastructuur bedacht om te voldoen aan de gestelde eisen. Hierbij heeft DongIT nadrukkelijk gekozen voor een schaalbare infrastructuur waarbij een fail-over mechanisme is toegepast en single-point of failure geen rol speelt.

Werking

Verzuimmeldingen komen via high-end loadbalancers binnen en worden vervolgens op basis van een algoritme doorgestuurd naar één van de servers die gereed is om verzuimmeldingen te verwerken. Het algoritme wordt gebruikt om het verkeer te verdelen over de servers en zorgt ervoor dat gebruikers altijd naar dezelfde server toegestuurd worden gedurende een sessie. Dit laatste is van belang vanwege de tijdelijke informatie dat wordt opgeslagen tijdens een verzuimmelding.

Fail-over mechanisme (verzuimmeldingen)

Zodra een server uitvalt wordt dit direct gedetecteerd door de loadbalancers zodat deze tijdelijk niet meer worden gebruikt. Het verkeer zal dan over de overige servers worden verdeelt. Komt een server weer online dan wordt deze weer automatisch ingezet voor het verwerken van verzuimmeldingen. Door gebruik te maken van dit fail-over mechanisme is verzuimmelding nagenoeg altijd beschikbaar voor de gebruikers.

Schaalbaar

Wanneer capaciteit een rol speelt kan eenvoudig en op flexibele wijze servers worden toegevoegd en ingezet voor het afhandelen van meer verzuimmeldingen. Het algoritme voor het verdelen van verkeer berekent opnieuw de situatie en zorgt voor minder belasting op het totaal aantal servers.

Secure

Tijdens het transport van informatiegegevens wordt SSL gebruikt voor het veilig versturen van gegevens. Daarnaast kunnen alleen de diensten worden aangesproken die zijn toegekend voor publieke toegang.

Technisch: HAProxy loadbalancing en Keepalived health-status

DongIT maakt voor loadbalancing gebruik van een betrouwbaar en veilig open-source programma, HAProxy (http://haproxy.1wt.eu). HAProxy biedt hoge mate van beschikbaarheid, loadbalancing en proxy mogelijkheden voor TCP en HTTP. De loadbalancers zijn redunant uitgevoerd, dit betekend wanneer de 'actieve' loadbalancer het begeeft een backup loadbalancer direct wordt ingeschakeld en alle taken van zijn voorganger overneemt voor het afhandelen van verzuimmeldingen.
Voor het schakelen van de 'actieve' naar de 'non-actieve' loadbalancers en het controleren van de status wordt het open-source programma KeepAlived (http://www.keepalived.org) gebruikt.